В първата част на статията ни „Диета с кафе за отслабване: меню, предимства, недостатъци“ Ви запознахме с видовете кафени диети, продължителността им и менюто за всяка една от тях, което Ви гарантира отслабване с до 3, 7 и 10 килограма. Но дали тази диета е подходяща за всички? Какви са предимствата и има ли недостатъци, дали това е надеждно средство за отслабване? На всички тези въпроси ще отговорим сега

Противопоказания за провеждане на кафената диета

Кафената диета може да повиши кръвното наляганеИма доста противопоказания. Освен стандартните забрани (за бременни, кърмещи, алергични и т.н.), като цяло се препоръчва кафето да се изключи от менюто на всички хора с хипертония. Кафето може да повиши артериалното налягане.

Има и ограничения за тази диета по отношение на възрастта. Провеждането и е позволено за хора от 18 до 35, максимум 40 години, когато организмът е най-силен.

Освен горепосочените фактори, не трябва да страдате от храносмилателни патологии (гастрит, киселини, язви и т.н.)

От отслабването с кафе не бива да се възползват и хора, склонни към повишена нервна превъзбуда. Кафето ободрява много силно. Увеличавайки консумацията му на ден, може да станете прекалено нервни.

Във всеки случай използвайте този метод за отслабване с повишено внимание и следете за здравословното си състояние докато провеждате диетата.

Предимства на диета с кафе

Сред предимствата на кафената диета е бързият и ефект. Често тези, които се придържат към нея, свалят по 1 кг на ден. Тя ускорява обмена на веществата, което поддържа теглото след свалянето на килограмите, но все пак трябва да се храните разумно.

Диетата с кафе ободрява и има слабително действиеСъщо така при тази диета с излишните течности си отиват и вредните шлаки, което помага за естественото прочистване. Вариантът с черния шоколад не само че помага за отслабване, а и за поддържане на доброто настроение.

Кафето ободрява, така че ще се чувствате прекрасно. Ще можете да си свършите планираните неща и да поспортувате.

Качественото кафе има широк спектър на полезно действие. В умерени количества то съдържа кофеин, който повишава умствената активност, стимулира работата на мозъка и ни прави по-дейни, като се бори с умората. Освен това минимизира риска от чернодробна цироза и рак. Особено добре унищожава вероятността от развитие на рак на гърдата.

Кафето действа положително върху сърдечно-съдовата система, защото помага съдовете да се разширят и кръвта да тече правилно. Полезно е и при ниско налягане, като го нормализира.

Също така кафето оказва меко слабително въздействие върху стомаха. Но ако го пиете на гладно, ефектът може да се усили. Бъдете внимателни. След хранене кафето би помогнало на хора със запек.

Също кафето оказва положителен ефект за профилактика на захарен диабет.

Недостатъци на диетата

Диената за отслабване с кафе може да наруши водния баланс в организма - пийте много водаОсвен многото противопоказания, заради диуретичните свойства на кафето организмът може да се престарае в извеждането на течностите и да се наруши водно-солевият баланс, което със сигурност няма да доведе до нищо добро – ще се чувстваме зле, може да провокира дори и оток на вътрешните органи заради запушване на лимфните съдове. Имайки предвид това, пийте повече течности – задължително е!

Освен това кафето потъмнява зъбния емайл – още един неприятен бонус в отслабването. Може да минимизирате този ефект с почистване на зъбите след всяко изпито кафе. Но внимавайте! Използвайте четка с мек косъм, за да не увредите зъбите си.

Имайте предвид, че употребата на много кафе може да провокира измиване на калция от организма Ви, като така може да провокира ронливост и разрушение на костната тъкан.

Прекалената употреба на кафени напитки може да доведе до мигрена, безсъние и силно да повиши налягането Ви.

Повторно провеждане на кафена диета

Тридневната диета не се препоръчва да се провежда по-често от 3 пъти на месец. 7-дневната и 14-дневната може да се повторят след 1 и съответно 2 месеца, за да не навреди на организма Ви.