Ние използваме бисквитки, за да подобрим Вашето изживяване докато сте наши гости. Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате с това. Повече информация може да намерите тук: Политика за изпозлване на бисквитки

Изкуство в чаша еспресо

Публикувано от Даниела Димитрова 25/05/2017 0 Коментар(и)

Лате-арт (Latte Art) — изкуство в чаша еспресо

​Лате-арт това е начин да се направи любимата напитка още по-вкусна и да му се придаде естетически красив вид. Лате-арт това е начин да се направи любимата напитка още по-вкусна и да му се придаде естетически красив вид. Как рисунката може да повлияе на вкусовите качества на капучино или лате, ще попитате вие.Всичко е много просто, при създаването на рисунката плътно разбитото мляко измества крема на повърхността на напитката, като по този начин вкусът става силен и наситен сравнение с обикновено капучино. За техниките на лате-арт  трябва да подчертаем кана за мляко (pitching) - т.е. рисуване с помощта на кана за мляко. В този случай, чучура на каната е под определен ъгъл, на определена височина от чаша на еспресото и с определена траектория (трябва да се запомни, че за този метод подходящи само кани за мляко с остър чучур). Вторият метод - е етчинг (etching) - рисуване с използване на писалка за лате-арт.Някои баристи са толкова добри художници, че могат да създават не само рисунки, но също така и портрети на клиентите по поръчка.

Сред имената които са променили отношението на света към капучиното и са го издигнали до ранг на изкуство, разбира се, най-известното име е на Дейвид Шомер (David Schomer), автор на книгата ,,Кафе еспресо". Пътеводител е за специалисти при курса ,,Caffe Latte Art", има и издадени редица статии по тази тема. Мнозина са на мнение, че той е довел до съвършенство техниката на рисуване върху повърхността на еспресото.Колкото и да е странно, любовта между кафето и Дейвид не е възникнала веднага. За първи път опитвайки питието у дома си в Сиатъл, го намира за отвратително. Но след посещението си в Италия, където той има възможност да опита истинското еспресо, той  усеща прекрасния вкус на напитката, и пристигайки у дома отваря кафене " Espresso Vivace ", на което е посвятил целия си живот.Любимата рисунка на Дейвид е сърцето в центъра на чашата с капучино. За тази рисунка трябва първо да се залее малко мляко върху еспресото, за да го разреди и да се постигне желания цвят и плътност, и след това с плавно движение да се изсипва разпененото мляко разклащайки каната и финалния щрих да се направи разреза с чучура на каната. Според него, за да получите идеалното лате-арт, се изисква еспресото да е приготвяно в съответствие с всички правила и млякото да е гъсто, плътно и с голям вискозитет(за техниката за разбиване на млякото прочетете в нашата статия ,,Всичко за капучино: технология на разпенване на млякото, състава и рецептата" . Не по-малко известно е и името на Луиджи Лупи. Той е този, който започва да поръсва еспресо с шоколадов  прах преди рисуване, за да има по-голям контраст.  Луиджи счита, че за разбиване на млякото е необходимо да се използва само прясно студено мляко, но за да се получи "сърцето" красиво, млякото трябва да има повече пяна.  И винаги трябва да се използва току що разпенено мляко, иначе лате-арт няма да се получи. Все пак, за да се постигнат резултати в това или при друг вид изкуство, се изисква много практика и тежки тренировки. Само с желание и много работа върху себе си може да доведе до резултата, който за другите изглежда като магия.

Наградата за вас ще бъдат клиентите, които винаги искат да се върнат !

 

Оставете коментар