Кофеинът може да промени нивата на естроген при жените

За жените, любимата сутрешна чаша кафе може да се окаже нещо повече от просто метод за бързо разсънване. Новите тествания показват, че кофеинът би могъл да промени нивата на естроген при жените, както и, че подобни промени варират в зависимост от расата.

В изследването, публикувано в Американския журнал за клинично хранене, участват повече от 250 жени на възраст между 18 и 44 години. Участничките са проследявани от един до три пъти седмично в продължение на два месеца, като разбира се, се взимат предвид фактори като: физическа активност, хранене и тютюнопушене. За целта на изследването, средно, дамите консумират около 90 милиграма кофеин на ден, което се равнява приблизително на една чаша кафе.
Интересно е, че според крайните резултати, при белите жени - кофеинът намалява нивото на естроген, докато при азиатките - действа противоположно. Резултатите при чернокожи жени са подобни на тези при азиатките, но не достигат статистическа значимост.

Добрата новина е, че по отношение на цялостното здраве и овулация тези промени в естрогена нямат никакво въздействие върху здрави жени. "За жените в репродуктивна възраст, пиенето на кафе няма да промени клинично тяхната хормонална функция.", категоричен е д-р Енрике Шистерман, старши изследовател в Националния институт по здравеопазване и автор на изследването.

Истината е, че не е напълно изяснено защо кофеинът повлиява различно на жените според расата, но според Шистерман, най-логичното обяснение е свързано с влиянието на генетиката върху метаболизма. Като цяло обаче изследователите твърдят, че здравите млади жени не трябва да се притесняват за консумацията на кофеин. Нещо повече, други проучвания ни насърчават да пием с удоволствие и без притеснение любимите си кафе специалитети, тъй като кафе напитките всъщност имат редица ползи за здравето.

Дами, успокойте се. Не е нужно да пропускате следващата кафе пауза. Отдайте се на любимото си кафе изкушение!

Вижте и статията: КАКВО КАЗВА ЛЮБИМОТО ТИ КАФЕ ЗА ТЕБ?