Ние използваме бисквитки, за да подобрим Вашето изживяване докато сте наши гости. Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате с това. Повече информация може да намерите тук: Политика за изпозлване на бисквитки

Термини от етикета на кафето, които трябва да познавате

26/04/2017 0 Коментар(и)

6 основни термина от етикета на кафе продуктите, които трябва да познавате

Директна търговия. Справедлива търговия. Органично.

Може би разпознавате всички думи, които откривате на етикетите на кафе продуктите, но знаете ли наистина какво означават всички тези термини?

Предлагаме ви едно кратко ръководство за общите фрази, които трябва да вземете под внимание, когато си купувате кафе на зърна.

Точно както е добре да знаете от къде идва храната ви и как се произвежда, така е важно да имате същите знания и за кафето, което консумирате. Но докато получаването на подробна информация за зеленчуците, които купуваме, е лесна задача, тъй като можем директно да си ги купим от земеделския производител, който е отгледал и произвел продуктите, ситуацията с кафето е различна. Кофеиновата напитка е екзотичен продукт, който идва от далече, а повечето от нас не разполагат с никаква директна връзка с производителя. Ето защо, ако искате да знаете повече за това, от къде идва кафето, как е произведено и третирано, трябва да се научите да разчитате правилно информацията дадена на етикетите.

Fair Trade/Честна търговия

Предлагаме ви едно кратко ръководство за общите фрази, които трябва да вземете под внимание, когато си купувате кафе на зърна."Fair Trade" или т.нар. "Честна търговия" говори за хората, които произвеждат кафето. Честната търговия гарантира на фермерите минимална цена, и ги свързва директно с вносителите, като така създава дългосрочна устойчивост. Въпреки това, има много хора в индустрията, които поставят под въпрос колко честно всъщност е подпомагането на земеделските производители, което поставя под въпрос и ефективността на етикета. Това е част от причините, поради които много хора в кафе индустрията се пренасочват към директна търговия.

Direct Trade/Директна търговия

"Direct Trade" или т.нар. "Директна търговия" означава почти това, каквото и звучи: директна работа с производителите, която предоставя кафе, гарантиращо, че и двете страни получават плащанията си етично, и позволява на кафе компаниите да получат достъп до кафе с по-високо качество.

Single Origin/Единичен произход

Single Origin е термин, който означава, че кафето идва от един определен регион. Тъй като това е известен и общ термин, често търпи различни тълкувания. Докато някои кафе брандове го използват за кафе произлизащо от една плантация, други означават с него кафе смес, комбинация на кафе зърна от специфичен регион. Трети марки пък стигат още по-далече като поставят на етикетите определението "Single Origin", за да обозначат бленд от кафе зърна от една и съща страна, но различни региони и плантации.

Органично кафе

Ако кафето е сертифицирано като органично, това означава, че то е било произведено в съответствие с нормите, установени от Националната програма Organic, а именно без синтетични пестициди или други забранени вещества. Това е устойчив план за ротация на културите, който да се предотврати ерозията, изчерпването на хранителните вещества в почвата, както и да установи контрол на вредителите. Ако едно кафе органично, то е произведено по много по-изчистен, контролиран и природосъобразен начин.

Bird-Friendly/Птицесъобразно

Bird-Friendly или т.нар. "птицесъобразно" сертифициране е предназначено за защита на местообитанията на прелетните птици. 

UTZ

UTZ сертификатът е най-голямата в света програма за устойчиво отглеждане на кафе и какао. Почти 50% от всички сертифицирани като устойчиви кафе смеси са UTZ сертифицирани. Това се случва като се взимат под внимание екологичните и социални въпроси, които разглеждат не само как се произвежда кафето, но и как са уредени възнаграждението и работните условия на земеделските производители.

Как да изберем подходящите етикети?

Най-простото правило, което може да следвате, за да се уверите, че пиете хубаво, е да си набавяте продукта възможно най-близо до източника. Купувайте от хора, които познават добре кафето, което предлагат и могат да отговорят на въпросите ви относно спецификите на отделните смеси.

Оставете коментар