Швеция е в челната тройка на най-големите консуматори на кафе в света.

Как да пием кафе в Швеция?

Кафето не е само кафе в Швеция. Това е начин на живот.

Швеция е в челната тройка на най-големите консуматори на кафе в света. Потреблението на кофеиновата напитка в Швеция е надминато единствено от Финландия и Холандия. И докато шведите със сигурност пият кафе сутрин, като всички нас, това, което е още по-забележително, по отношение на кафето, в тази скандинавска страна е кафе паузата. В Швеция тя се нарича Фика. Използва се както като глагол, така и като съществително, с които се посочва  време от деня, в което се отдаваме на заслужена почивка, с чаша кафе и за предпочитане нещо вкусно за хапване като допълнение към кафето. Друга особеност на фика е, че тя се възприема като социална дейност. Докато ние можем да седнем и да изпием кофеиновата си напитка сами, релаксирайки, шведската фика се споделя с приятели. В повечето компании в страната дори има специални стаи за почивка, които носят наименованието "фика стаи".

Фика също е оправдание за малко откраднато време с близките хора. В забързаното си ежедневие, съвременния човек често забравя да си почива пълноценно. В Швеция фиката е само повод да прекарате час в кафенето със своите приятели, споделяйки преживяванията от деня над чаша отлично кафе, а защо не и малко шоколад. Благодарение на влиянието на европейската кафе култура, днес в шведските кафенета можете да получите всякакви специалитети - от капучино до кафе лате. Добрата стара класика обаче си остава черното, силно кафе. Шведите са известни с приготвянето на кафе с метода на френската преса, която присъства във всяко домакинство.

Друга прекрасна специфика на шведската фика е здравословната и енергизираща закусчица, която върви с кафето. Често когато си поръчваме кафе се оглеждаме и за някоя малка вкусотийка, която да хапнем с него, нали? Обикновено си избираме торта, кейк или някое тестено изделие. Шведите използват фиката, за да съчетаят любимата си, ароматна напитка с нещо дребно и здравословно, но неустоимо вкусно, за хапване.

Искате да пиете кафето си по шведски маниер? Седнете с приятели над чаша кафе и нещо вкусно и си починете от ежедневните задачи. В крайна сметка, фика е начин да се наслаждаваме на живота.