Кафените напитки са много, като всеки може да си избере по свой вкус

Кои са най-често срещаните кафени напитки?

Разнообразието от кафени напитки днес просто поразява. Многобройните начини за правенето на напитката могат да се усладят на всеки вкус. Практически всеки народ има свой собствен начин за приготвянето на кафе. По-надолу ще разгледаме основните видове напитки от кафе и какви са особеностите за приготвянето на всяка една от тях.

ЕСПРЕСО

Еспресото е силно черно кафе, което се приготвя с помощта на специална кафемашина. Думата „еспресо”, чиято родина е Италия, има две трактовки: бързо и екстрадирано.

Еспресото се знае като „кралят на кафето”, тъй като именно на неговата основа се правят повечето други кафени напитки.

Всички напитки от кафе се правят на основата на еспресото

За приготвянето на това кафе се използват сортове тъмно изпечено кафе. Полученият вкус обединява приятен баланс на киселина и горчивина със свежест и завършен вкус.

Идеалното еспресо трябва да има на повърхността си плътен, еднороден, златисто-орехов каймак. Дебелината на каймака трябва да бъде минимум 2 мм.

Стандартната порция е 30-35 мл. Kафето се сервира веднага след като се приготви и се пие бързо, тъй като свойствата му се губят бързо.

Еспресото се състои само от кафе и вода. За пикантност може да се добави малко захар.

КАПУЧИНО

Съставките на капучино са мляко и кафе

Капучиното е една от най-популярните напитки, предлагани в кафенетата. Стандартната порция е 150 мл.

Основната му съставка, както и на много други напитки от кафе, е еспресото. Вторият основен компонент е млякото. Напитката се състои от 1 част кафе и 2 части мляко. Млякото се прави на пяна. Важно е да се съблюдава пяната да се получи плътна, нежна и еднородна.

При сервирането му, температурата трябва да бъде 60-70˚С. Това е оптималната температура, за да не успее чашата да изгори ръцете, а кафето – езика на човека, който ще го консумира.

Капучиното съдържа хармоничен баланс от натуралната сладост на млякото и горчивината на еспресото. Често напитката се поръсва с канела или какао.

АМЕРИКАНО

С какво се отличава американото от еспресото? Американото е още една напитка, направена на основата на еспресо. Методът за приготвянето му се изразява в разреждането на класическото еспресо с гореща вода.

За напитката се използва следното съотношение на кафен концентрат и гореща вода: на 30 мл еспресо се добавя 90-120 мл гореща вода, а именно 1:2 или 1:3. Обичайно американото е 120-160 мл.

Напитката е по-малко концентрирана и е с по-малко съдържание на кофеин от еспресото. Затова американо обикновено пият хора, които предпочитат по-мек кафен вкус.

ЛУНГО

Кафето лунго представлява дълго кафеВ превод от италиански лунго значи „дълго”. Както се разбира от наименованието, лунгото се прави по-дълго от стандартното еспресо. За лунго се препоръчва да се избират сортове с нежен вкус и тънък аромат.

Заради повечето време на екстракция се получава и по-горчив вкус на напитката, тъй като водата отделя компоненти, които при варенето не успяват да се извлекат. Но в същото време кафето става по-слабо. По сила то е някъде по средата между класическото еспресо и американото.

Съотношението на съставките е следното: на 7 грама мляно кафе се добавя 50-60 мл вода.

ДОПИО

Допио е класическо еспресо, но порцията му е двойна. Нарича се още и двойно еспресо.

МОКА

Мока обозначава и названието на сорта кафе,и названието на напитката. Ако говорим за напитката, то нея още я наричат и шоколадово кафе.

В основата отново се използва еспресо. В кафето също се добавя и шоколадов сироп и мляко на пяна. Отгоре, като шапка, стои бита сметана. Върху сметаната може да се посипе с шоколадови стърготини.

Моката има шоколадово-сметанов аромат, а кафеният аромат е практически незабележим. Температурата на тази напитка не е висока, тъй като сиропът и сметаната се добавят в еспресото студени.

ЛАТЕ

Лате и лате макиато са с еднакви съставки, но начинът на приготвяне е в обратен редВ превод от италиански лате означава „кафе с мляко”. Както се подразбира от названието, тези два елемента са основните съставки на напитката.

В латето на 1 част кафе се полагат 3 части мляко. По външен вид латето прилича на капучиното, но се отличава по съотношението на млякото и кафето, а именно – в капучиното има по-малко мляко.

Напитката кафе-лате се състои от порция еспресо, върху която се излива горещо мляко, а отгоре върху млякото се добавя още един слой предварително разпенено мляко.

Латето се поднася във висока чаша със сламка. По вкус, за придаване на аромат може да се добавят различни сиропи.

ЛАТЕ МАКИАТО

По начина на приготвяне, напитката прилича на обикновеното лате. Единствената разлика е, че всичко се прави в обратен ред. Първо се сипва млякото, а след това – еспресото.

Напитката също има слоеве: мляко, еспресо и млечна пяна. При сервиране слоевете не бива да се разбъркват.

МАКИАТО

Това е силна италианска напитка, за чиято направа върху силното класическо еспресо отгоре се добавя слой от нежна млечна пяна. Този вид кафе е по-популярен в италианските кафенета.

РИСТРЕТО

Ристрето е най-силното кафе еспресоТази напитка е за любителите на най-силното кафе. Ристретото се смята за истински италианско кафе и е една от най-разпространените напитки в Италия.

Разликата между ристрето и еспресо е времето и количеството вода. За ристретото се използва по-малко вода, а именно – на 7 грама кафе се добавят само 15-20 мл вода. Затова напитката се получава по-концентрирана, макар че нивото на кофеина е по-малко. Времето за приготвянето на ристрето е само 18 секунди.

Ристрето е богато по съдържание на етерични масла, което прави вкуса му особено отличителен. Пие се без захар, но обикновено с него сервират и чаша студена вода. Преди да се изпие, се гълтат няколко глътки вода, за да се измият вкусовите рецептори.

РОМАНО

Романо също се прави от еспресо, но отличителната му особеност е добавянето на лимонов сок. Вследствие на това, в кафето присъства ярко изразен цитрусов аромат. Някои хора предпочитат да използват еднакво количество еспресо и лимонов сок. Други изстискват само няколко капки. Напитката се украсява с нарязана на ленти лимонова кора.

КОН ПАНА

В превод Кон Пана от италиански значи „със сметана”. Така и изглежда тази напитка. Върху традиционно приготвеното еспресо се добавя слой бита сметана. Сервира се в чаша за капучино и отгоре се посипва с канела.

ГЛАСЕ

За любителите на хладкото кафе съществува напитката гласе. Способите на направа на студено кафе са много, но гласе е най-лесният вариант.

За приготвянето на гласе е необходима двойна охладена порция еспресо. След това се добавя топка сладолед. На 100-130 мл кафе се добавя някъде около 50 грама сладолед. Затова кафето трябва да е охладено, иначе сладоледът веднага ще се разтопи и вкусът на напитката ще бъде съвсем различен.

АЙРИШ КАФЕ

Ирландското кафе се прави с еспресо и ирландско уискиКафето по ирландски се прави на базата на еспресо. Тази напитка се отнася към алкохолните кафени напитки. Съставките и са: 80 мл черно кафе, 40 мл ирландско уиски, 30 мл бита сметана и 1 чаена лъжичка захар, за препоръчване – кафява.

Първо се смесват кафето и захарта, а след това се налива уискито. Последният слой на напитката е украса от бита сметана.

ТУРСКО КАФЕ

Наричат го и източно кафе. За неговото приготвяне е необходимо медено канче или джезве. Самата напитка се състои от мляно кафе, вода и захар. Това черно кафе се отличава с особен интензитет.

Процесът на приготвянето се изразява в кипването на кафето 2 пъти, затова пяната е достатъчно много. По желание кафето може да се подслади. Сервира се заедно с чаша студена вода, тъй като когато се пие с вода се обострят вкусовите усещания.

ВИЕНСКО КАФЕ

За създаването на нежното и наситено виенско кафе трябва да се направи еспресо и отгоре да се покрие с шапка от разбита до гъста пяна сметана. Отгоре, за да се добави пикантност на кафената напитка, се посипва с канела, шоколад на прах, ванилия или индийско орехче.

АЛЖИРСКО КАФЕ

Както и турското кафе, тази напитка се прави в канче. Получава се доста силно кафе, тъй като на 20 мл вода се добавя 1 ч.л. млени кафени зърна.

КУБИНСКО КАФЕ

В класическото еспресо, кубинците добавят 15-30 мл вода, за да намалят силата на напитката. Още една особеност на този вид кафе е, че преди да се направи еспресото, в чашата се изсипва 1 с.л. тръстикова захар. Tова придава на еспресото специфичен сладък вкус.

ФРАПЕ

Една от охладените и много вкусни кафени напитки е фрапетоФрапето също се отнася към студените видове кафени напитки. В класическото еспресо се добавят няколко кубчета лед и след това напитката се разбива в блендер/миксер до появата на плътна пяна. В този вид кафе може да се добавят и други съставки: сиропи, мед, шоколад, мляко и други.

КОРЕТО

Две съставки: еспресо и уиски или други видове ликьор. Смята се, че родината на тази напитка е Италия, особено популярна е в северната и част.

Пропорциите за напитката са класическият стандарт на порция еспресо и 20 мл ликьор по избор. При поръчката на корето, обикновено питат какъв именно да е ликьорът. В Италия често добавят грапа. Другите възможни видове добавки са: плодово бренди и дори самбука.

МЕДЕН РАФ

Тази кафена напитка е измислена в Русия. Днес е популярна по целия свят. Начинът на приготвяне прилича на приготвянето на капучиното, но при разбиването на компонентите на кафения коктейл се добавя и мед. Трите основни съставки са еспресо, сметана и мед. Полученото кафено изкушение има гъста консистенция.

КОРТАДО

Кодтадото се състои от 2 равни порции мляко и еспресо. Млякото се добавя в кафето горещо. Общият обем е около 120-200 мл. Млякото понякога се заменя с кондензирано мляко или бита сметана.

ФРЕДО

Фредото е смес от кафе, мляко и сметана. За приготвянето на този вид кафена напитка трябва да се направи еспресо, но двойно по-малко по обем от обикновеното. След това в него се добавя мляко и сироп. Изборът на сироп зависи от индивидуалните вкусови предпочитания. След това в получената смес се добавят няколко кубчета лед и напитката се разбърква добре.