Ние използваме бисквитки, за да подобрим Вашето изживяване докато сте наши гости. Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате с това. Повече информация може да намерите тук: Политика за изпозлване на бисквитки

Ристрето или лунго

Публикувано от Даниела Димитрова 25/05/2017 0 Коментар(и)

Ристрето vs Лунго!

Продължавайки по темата за напитките и точността при тяхната подготовка, ще разкажем за ристрето. Тази напитка, заедно с еспресо е класика в жанра и най-популярната напитка в Италия. Ако искате да спечелите уважението на италианския бариста - поръчвайте ристретоРистрето в превод от италиански означава "къс, гъст". Приготвянето на Ristretto прилича на технологията на приготвяне на еспресо, само намаленото време за екстракция е 15 секунди по-кратко.

Параметрите на ристрето:

 • Състав: 7-9 грама мляно кафе, се приготвя като еспресо
 • Време на екстракция: 15-20 секунди
 • Обем на напитката: 15-20 мл

Напитката се получава с много наситен аромат, но в същото време е по-малко горчива. Това се дължи на по-ниското съдържание на кофеин в напитката: в първите 15 секунди на екстракцията от таблетката се отделят кафени масла, които насищат напитката с концентрирания вкус и аромат, кофеина се освобождава по-късно, след 15-та секунда. Ето защо, мнението е че съдържанието на кофеин в ристрето е повече - грешно. Ристрето се сервира в чаша за еспресо или малка чашка без дръжки с чаша студена вода. Преди всяка глътка кафе, трябва да отпиете няколко глътки вода за почистване на вкусовите рецептори. Тази комбинация е в ущърб на зъбния емайл, но точно такова сервиране ще срещнете във всяко кафене в Италия.

В допълнение, напитката е толкова малка, че се пие на 2-3 глътки, така че повечето го пият направо на бара. В напитката присъства изразена сладост, така че добавянето на захар е признак на лош вкус.

Лунго

Лунго - това е пълна противоположност на ристрето по всички възможни параметри.

Параметрите на лунго:

 • Състав: 7-9 гр мляно кафе, се приготвя като еспресо
 • Време на екстракция: 50-55 сек
 • Обем на кафето: около 50 мл

Вкуса на напитката е по-малко наситен, но с ясно изразена горчивина, заради високото съдържание на кофеин в него, както и вещества, които при нормална екстракция на еспресо не успяват да попаднат в чашата. Нашето лично мнение, ако искате повече кофеин, поръчайте двойно еспресо.

Лате или Лате макиато ... Ирландско кафе и мока

Лате (Latte) или лате макиато (Latte Macchiato)? Има ли разлика и ако има, каква е? И такива наименования  като "Ирландско-лате" (Irish Latte) и "Мока" (Mocha)? Нека да ги разгледаме по –подробно. Latte (пр.от итал. - "мляко") – това е съкратено наименование на напитка " caffe latte’", което означава "кафе с мляко". На френски език, то ще звучи като cafе au lait, и испански език - cafе con leche.

Параметри на класическо лате:

 • Състав: еспресо, разбито мляко
 • Температура на напитка: 65-75 градуса
 • Време за приготвяне: еспресо - 22-28 секунди, образуването на  млечна пяна - до 30 секунди
 • Начин на приготвяне: голяма чаша (240 ml) с еспресо, в която се досипва мляко.

Изглежда, че приготвянето на кафе лате не се различава много от капучино. Но това е само на пръв поглед.

Каква е разликата между лате и капучино?

 • Пяна. Технологията на приготвянето на мляко ние разделихме на два етапа: образуването на пяна и нагряване, продължителността на всеки може да варира от 5 до 15 секунди. Така че за капучино, да се получи гладка пяна, е необходимо да се удължи първия етап, а за лате - вторият. 
 • В кафето лате количеството на мляко е два пъти повече; затова вкуса на лате е по-млечен, а в капучино се образува приятен баланс от горчивината на кафето и сладостта на млякото.

За съжаление, правилно приготвеното кафе лате много рядко може да се намери в нашите кафенета.  

Лате макиато (Latte Macchiato)

Основната разлика между лате и лате макиато е, че в лате макиато еспресо се изсипва в млякото, а не обратното. Начин на приготвяне: разбива се млякото и се налива в красива стъклена чаша за лате. След това се приготвя еспресо; през това време млякото преседява и се отделя от пяната. Кафето леко се влива в центъра на чашата, така, че кафето остава под пяната, но се установява над повърхността на млякото, оставяйки малка следа от кафе в центъра на пяната. В лате макиато често се добавят различни подправки и сиропи.

Ирландско лате/Айриш лате (Irish Latte)

Ирландско лате това е напитка с добавянето на ирландски крем (Irish Cream).
Важно! Ирландски крем това е ликьор, съставен от уиски и сметана. Най-популярен е Bailey’s.Начин на приготвяне: в айриш-чаша се излива разпенено мляко, след това ликьора, а последно е еспресо. Благодарение на по-плътната си структура, кремът пропада на дъното и образува четвърти слой.

Мока (Mocha)

Мока това е лате с добавен шоколад, често под формата на сироп. Начин на приготвяне: в голяма чаша за лате се изсипва малко шоколадов сироп или какао на прах, който се разрежда с гореща вода. След това, в същата чаша се приготвя  еспресо, разбърква се и върху него се изсипва горещо разпенено мляко. Можете да поръсите млякото с какао.

Оставете коментар