Как да поддържаме доброто си здраве ... с чай?

Чаят е чудесен избор за всяко време на деня!Забелязали ли сте, че напоследък хората предпочитат да консумират чай вместо други топли напитки. Чаените магазини набират все повече популярност, срещаме ги почти толкова често колкото кафенетата! Отвъд чара на пиене на чай, науката подкрепя ползите, които той оказва върху здравето. Чаят е чудесен избор за всяко време на деня! Черен, зелен, оолонг, билков, плодов или бял - има толкова много възможности за избор. Нека да обсъдим предимствата на всеки вид чай и кога, какъв да изберем.

1. Зелен чай

Зеленият чай е един от по-слабо обработените чайове, поради което е богат на антиоксиданти, особено на катехини. Катехините помагат за борбата с клетъчните увреждания. Едно от най-големите предимства на зеления чай е въздействието му върху растежа на здравите клетки. Той намалява лошия холестерол, а съдържанието на кофеин в него забързва метаболизма и помага за отслабване. Зеленият чай може да окаже отпускащ и успокояващ ефект, но и зарежда с енергия за през деня.

2. Черен чай

Черният чай има по-големи количества кофеин и антиоксиданти.Черният чай всъщност идва от същото растение като зеления чай, но чайните листа са изложени на кислород и това окисляване прави листата черни. Тази чаена напитка е известна със своите по-големи количества кофеин и антиоксиданти. Предимствата на черния чай включват намаляване на риска от сърдечни заболявания и диабет, насърчаване на здрава имунна система и регулиране на нивата на кръвната захар. Ако имате нужда от храносмилателна помощ, черният чай в малки дози е известен и със своите противовъзпалителни свойства.

3. Оолонг Чай

Попадайки между зеления и черния чай, оолонг чаят е известен с частично окислени листа. Тази напитка осигурява предимствата на черен и зелен чай, а с тях и плодов вкус. Оолонг чаят помага за контрол на теглото, както и за облекчаване на кожни заболявания. Обаче внимавайте - чаят оолонг може да има много високо съдържание на кофеин, така че ако сте чувствителни към кофеина, пийте го умерено.

Рецепта за Канелен оолонг чай

  • 12 чаени пакетчета oolong
  • 3 канелени пръчки
  • топла вода

Запарете чаените пакетчета и канелата за 10 минути. Ако предпочитате студената версия на чая - добавете лед.

4. Бял чай

Белият чай е известен като най-малко преработения тип чай, което прави неговите антиоксидантни свойства най-високи. Също така той има най-малко количество кофеин, от кофеиновите чайове. Белият чай може да понижи холестерола и кръвното налягане и е антибактериален

Лечебни билкови чайове

Има няколко вида билкови чайове, които обаче не се правят от листа чай, а обикновено са приготвени от сушени плодове, билки, корени, кори, плодове или цветя

Билковите чайове са без кофеин и обикновено са безопасни за деца и бременни жени. Те също могат да бъдат с високо съдържание на минерали, помагат при простуда и грип, помагат при безсъние, запушен нос, облекчават симптомите на менопаузата, могат да стимулират храносмилането при бебета, както и да помогнат в борбата с вирусите.

5. Ройбос

Ройбос чаят идва от Южна Африка и е без съдържание на кофеин.Ройбос чаят идва от Южна Африка и е без съдържание на кофеин. Той съдържа и два биофлавоноида, наречени рутин и кверцетин, които блокират освобождаването на хистамин - химичното вещество, което телата ни произвеждат в отговор на алергените. Ройбос също може да окаже ползи при кожни раздразнения.

6. Мента

Маслото и ментолът, съдържащи се в ментата, могат да имат терапевтичен ефект, действащ като противовъзпалително средство, като същевременно помагат за потискане на апетита. Все още обаче няма окончателен отговор дали чаят от мента успокоява или изостря стомашните разстройства, затова се консултирайте с лекар преди редовната консумация на ментов чай, ако страдате от стомашни проблеми като гастрит или язва.

7. Джинджифил

Джинджърът има толкова много невероятни лечебни свойства! Когато става въпрос за алергии и настинки, естественият му антихистамин е истинска благословия. А противовъзпалителните способности на джинджифила могат да успокоят стомаха, да облекчат болезнените мускули и да намалят силата на менструалните крампи. Ако имате проблеми с вестибуларния апарат и ви става лошо при път, полети или пътувания по вода - пийте чай от джинджифил, за да облекчите симптомите на гадене. 

8. Коприва

Копривата е препоръчваното средство за лечение на сезонни алергии.Копривата е най-често препоръчваното средство за лечение на сезонни алергии и може да помогне за облекчение на сърбящи, сълзящи очи, кихане и хрема. Копривата е билка, която е подходяща за всеки, който страда от артрит или се нуждае от допълнителна енергия.

9. Йерба Мате

Йерба Мате е много популярна билка в Южна Америка. Този чай съдържа естествен кофеин и работи за производството на кортикостероиди, които действат като противовъзпалителни средства в отговор на алергените. Това може да помогне да се отворят дихателните пътища и да се увеличи приема на кислород. Йерба Мате също така може да намали липидите, което води до намаляване на холестерола и понижаване на кръвното налягане.

10. Лимонов балсам

Лимоновият балсам принадлежи към семейството на ментата, но има аромат на лимон, откъдето идва и името му. Широко известен със своя успокояващ ефекти, лимоновият балсам може да помогне и с обикновените настинки и други респираторни заболяванияЛимоновият балсам облекчава храносмилателните проблеми, като разстроен стомах и газове, а също така работи добре при болезнени състояния като главоболие или зъбобол.

11. Лайка

Лайката може също така да успокои подпухнали очиДълго използвана в цяла Европа и Азия за лечение на безсъние и стомашни проблеми, лайката става все по-популярна и в Северна Америка. Докато нейните свойства, предизвикващи сънливост, са добре известни, лайката може също така да успокои подпухнали очи и да се използва като антибактериално средство за уста.

12. Хибискус

Хибискусът е предпочитаният избор за чай, който ще ви разхлади през лятото. Освен че е освежаващ, хибискусът има и свойства, които помагат за понижаване на кръвното налягане, особено за хора с диабет. Чаят от хибискус има високо съдържание на витамини, като витамин С и действа като естествен диуретик.

13. Червена детелина

Червената детелина най-често се свързва със способността си да намалява симптомите на менопауза, но може да помогне и на мъжете. Тази билка може да намали риска от рак на простатата. От полза за мъжете и жените са изофлавоните, открити в червена детелина, които спомагат за предпазването от сърдечно-съдови заболявания.

14. Глухарче

Чаят от глухарче е популярен, защото действа като диуретик, който стимулира храносмилането. По-неизвестен факт е обаче, че коренът на глухарче се използва медицински за лечение на хепатит, жълтеница и диспепсия. А трябва и да се отбележи, че този вид чай намалява горещите вълни и се бори с образуването на камъни в бъбреците.

Чаят от канела помага за понижаване на холестерола.

15. Канела

Последен от нашия списък с чайове е канеленият чай. Този вид топла напитка помага за понижаване на холестерола, борба с вируси, прием на антиоксиданти или облекчаване на симптомите на артрит.

Имате ли любим вид чай? Ще опитате ли нова рецепта, след като прочетете всички здравословни предимства на чая?